Variocage – vad gäller efter kollision

När en VarioCage hundbur/transportbur har varit inblandad i en kollision ska den tas ur bruk och inte längre användas.

Anledningen till detta är att hundburen, VarioCage, efter en sådan händelse inte längre kan förutsättas motsvara det som beskrivs i ovanstående text. Buren är konstruerad med zoner av energiabsorberande material och bör precis som bilar destrueras då de har använt sina energiabsorberande krockzoner.

Varför är dörren på Variocage enkelbur vänsterhängd?

Det beror på att om du stannar vid en parkeringsficka för att rasta din hund så ska alltid burens dörr gå mot vägen så hunden väljer att hoppa ut mot vägkanten istället för ut i vägen.

Vilken skillnad i säkerhet är det mellan en bur och en sele?

Hunden sitter säkrare i en bur då den har ett begränsat skyddat utrymme. I en rem så slängs hunden runt i baksätet och kan slå i inredningen. Vid en frontalkrock kan den nå fram till framstolarnas rygg. Vid en voltning kan hunden slå i tak och nackstöd, och om den är stor även delvis slängas ur bilen med bakkroppen. Den kan också skada andra passagerare. Remmens längd gör också att hunden får en hastighetsskillnad relativt bilen innan den sträcks helt och det tar stopp. Det avståndet blir kortare i en bur och hastighetsskillnaden minskar vilket då minskar skaderisken för hunden. Buren som är gjord av förhållandevis tunt material har också förmågan att ta upp en del av energin i kollisionen genom att den deformeras under kollisionen.

Vilken VarioVage är bäst för min hund för att den skall klara en eventuell krock så bra som möjligt?

Om en bil står still och blir påkörd så trycks bilen iväg i en eller annan riktning. Hunden som befinner sig i buren ändrar inte rörelse förrän en av burens väggar når fram till hunden. Ju längre avstånd det är mellan hunden och burens vägg(ar) desto större hastighetsskillnad och kraft blir det mellan hund och bur vid en krock. Det kan jämföras med ett bilbälte som de flesta vet ska sitta så tajt som möjligt för att minska kraften. Det vill säga ju större bur desto större avstånd för hunden. Därför kan det vara onödigt att ha en för stor bur till din hund.

Vad är skillnaden på en VarioCage och andra hundburar på marknaden?

Vår bur är konstruerad med teleskopiska rör, två delar av tak och golv, vilket gör att djupet på buren kan justeras. I denna ”justerbarhetsfunktion” sitter också krocksäkerheten. Vid en kollision bakifrån förs golv, tak och de teleskopiska rören samman och minskar risken för att de som sitter i baksätet får burmaterial i ryggen. Det minskar också risken för att hunden ska få stick och skärskador av materialet i buren.

Vilken VarioCage ska min hundras ha?

Vi får ofta frågan vilken bur en viss hundras behöver. Finn här en guide som förklarar vilken höjd på VarioCage behövs för din hunds storlek. OBS! Storleksskillnader inom rasen förekommer – därför skrivs denna lista med reservation och endast som förslag. Storlek på hund beror också på vilket djup du kan ha buren utdragen på. Alla burar är justerbara på djupet.

Använd vår modellsök-funktion för att se vilka VarioCage som får plats i din bil.

Exempel på VarioCage och hundras

 • Single L: Nova Scotia Duck Tolling retriver (Tollare), Lagotto romagnolo
 • Single XL: Dalmatiner, Labrador
 • Double S: Västgötaspets, Shetland sheepdog
 • Double M: Cocker Spaniel, Borderterrier
 • Double L: Kelpie, Lapphund
 • Double XL: Collie, Golden Retriver
 • Double XXL: Schäfer

Får VarioCage plats i min bil?

Använd vår produktkonfigurator för att kontrollera vilka produkter som passar till din bilmodell. Om du inte hittar din bil i produktkonfiguratorn kan du se måttabellen för VarioCage.

Mätinstruktioner:

 • Kolla först om du har någon tröskel längst bak vid bakluckan. Om tröskeln är högre än cirka 7 centimeter måste du eventuellt lägga något under buren för att dörrarna ska kunna öppnas.
 • Golvet bör vara plant för att buren ska stå bra.
 • Mät största bredden som är möjligt att ställa in på golvet. Luckan eller mellan hjulen är oftast smalaste stället.
 • Sedan mäter du längden på bagagerumsgolvet. Tänk på att bakluckan kan vara lite rundad. Mät i så fall på kortaste stället, alltså inte i mitten av bilen.
 • Lutningen på burens fram- respektive baksida är ungefär lika med lutningen på baksätets ryggstöd. Taket på buren är cirka 15 centimeter smalare än golvet.
 • Max höjd mäter du från golvet upp till den lägsta punkten i bakluckans öppning.

Hoppas de här instruktionerna hjälper dig att hitta rätt bur till din bil. Tag annars kontakt med någon av våra återförsäljare så hjälper de dig att hitta rätt modell.

Vart kan jag köpa en Variocage hundbur?

Variocage köper du hos någon av våra återförsäljare. En återförsäljare nära dig hittar du i vårt återförsäljarsök. Sök i närheten av dig eller på en specifik ort. Listan sorteras utifrån avstånd till butiken. Närmast först.