Skip to main content
Nyheter

“Vimpan” – diabeteshunden

By 2022-03-11No Comments

Hej! Jag heter Vimpan och tar hand om mattes diabetes!

Vimpan åtta år, är världens första och enda chihuahua som har titeln alarmerande signalhund diabetes assistanshund. Han är utbildad genom Svenska Brukshundsklubben och får följa med sin matte Sofia Karlsson från Göteborg i vått och torrt.

– Han får flyga, besöka sjukhus och gå på restaurang, berättar Sofia med ett leende.

Sedan kan inte Sofia hålla sig och berättar att Vimpan dessutom är utställningschampion i tio olika länder.

– Såklart man är stolt.

Sofia fick diabetes typ 1 vid fyra års ålder. Vimpan har hon haft sedan han var valp och idén om att utbilda Vimpan som diabeteshund kom efter att de båda tränat Nosework.

– Då ringde jag till SBK att sa att jag ville utbilda Vimpan till diabeteshund. Gissa om de blev förvånade. En chihuahua som diabeteshund!? Det hade aldrig tidigare förekommit. Det är ju mest Labradorer som utbildas till assistanshundar.

Men jodå, Sofia och Vimpan fick prova.

Först genomfördes lämplighetstestet BPH, där bland annat Vimpans mentala status testades men som även utökades med tester hur han förde sig socialt. Även det klarade Vimpan galant.

– Ja, han visade till exempel att han utan problem kunde sova gott på ett stimmigt kafé.

Därefter började den omfattande utbildningen där Sofia och Vimpan fick hjälp av en privatinstruktör för att utbilda de båda till ett assistansteam.

Så, hur får man en hund att känna av om en person har högt eller lågt blodsocker?

– Jag samlade mina egna dofter i steriliserade burkar. Jag använde bommulspads med svett och saliv när jag haft både högt och lågt blodsocker. På så sätt lärde sig Vimpan hur det doftar när mitt blodsocker inte är okej. Men grejen är att Vimpan med sin känsliga nos, i dag känner av när nivåerna långt innan de är ett faktum.

– Ja, hon ligger ungefär tjugo minuter före mitt mätinstrument på armen.

Hur varnar han då? Jo, på halsbandet hänger det en liten flärp som han stoppar i munnen så fort han märker att Sofias blodsocker är på väg åt fel håll.

– Skulle han inte ha halsbandet på sig är han påhittig och tar upp något annat han hittar i sin omgivning, ett skosnöre eller något annat han hittat på golvet. Det kan i stort sett vara vad som helst. Men han ser alltid till att markera.

Och skulle Sofias blodsockernivå bråka under natten när hon sover, hoppar Vimpan upp i sängen och väcker Sofia genom att krafsa på henne.

Att utbilda sig till ett assistanspar tog Vimpan och Sofia ett år. Vill du veta mer så titta in på Sofias instagramkonto @vimpanthesuperdog

Efter att Vimpan och Sofia fått en rundvandring i vår fabrik i Trollhättan bar det av hem till Göteborg igen. Den här gången med en ny fin rosa Care2-bur till Vimpan som han provade redan på kontoret under tiden vi gjorde intervjun – och somnade. Så den var redan godkänd och klar när det väl var dags för avfärd till Göteborg 😉

Text:
Lars Sergård
Marknads- & kommunikationsansvarig
MIMsafe
[email protected]
+46 (0)10 55 00 452

sv_SESvenska