Skip to main content
Nyheter

Riksdagsledamot på besök ”Något måste göras!”

By 2020-09-25december 11th, 2020No Comments

- Det här var en nyhet för mig.
Så sa det moderata riksdagsledamoten Ann-Sofie Alm från Munkedal, när hon insåg att lagar från 80-talet fortfarande styr vad som gäller för last i bil, hund inräknat.

Jordbruksverkets rekommendationer vilka dimensioner som gäller för hundburar i bil är inte uppdaterade sedan drygt trettio år tillbaka.

– Det här är inte bra. Efter alla de krocktester vi gjort så visar det sig att deras mått är alldeles för väl tilltagna för att vara säkert för en hund i bil, berättar MIMsafes vd, Gert Olofsson.

MIMsafe vill försöka påverka och driva frågan om hundars och även passagerares säkerhet i bil för att förhoppningsvis få till en förändring.

För Ann-Sofie Alm blev besöket hos MIMsafe en nyttig lektion.

– Jag förstår nu hur det hänger ihop. Det är ju en hel vetenskap om hur hundar bäst säkras i en bil och som borde komma ut till allmänhetens kännedom så hundägare får rätt information till sig. Jag ska göra mitt bästa för att få upp denna fråga till diskussion, säger Ann-Sofie Alm under sitt besök i Trollhättan.

Gert Olofsson är förvånad över att reglerna inte ändrats.

– Vi behöver få en lagändring till stånd i Djurskyddslagen eller åtminstone uppdaterade rekommendationer från Jordbruksverket. Vi kan ju med våra oberoende krocktester gjorda på statliga forskningsinstitutet RISE, Research Institutes of Sweden i Borås, visa att hundarna – tvärtemot Jordbruksverkets rekommendationer – behöver ett mindre utrymme för att klara en krock på ett säkert sätt. Det är alldeles uppenbart, och Gert Olofsson fortsätter.

– Vi måste upp på riksdagsnivå för att få fokus på den här frågan som inte bara är viktig för oss, utan för alla i branschen och i slutänden framförallt för hundägarna i landet.

MIMsafe vill även få till en diskussion för att få bort otillbörlig marknadsföring.

– Ja, vad innebär det egentligen när olika burtillverkare i sina annonser skriver att deras burar är krocktestade? Hur ska kunderna förhålla sig till det? Det är ju näst intill omöjligt. Det finns faktiskt en tydlig lag, produktsäkerhetslagen, som reglerar detta i dag men som på många håll inte följs anser vi, avslutar Gert Olofsson, vd för MIMsafe.

Enligt produktsäkerhetslagen ska alla nya produkter som företag erbjuder konsumenter vara säkra. Nivån för säkerheten sätts av känd State of the Art (Bästa möjliga teknologi) på marknaden.

Text:
Lars Sergård
Marknads- & kommunikationsansvarig
MIMsafe
[email protected]
+46 (0) 708-64 14 76

sv_SESvenska