Skip to main content
Nyheter

Kollision med både älg och träd – samtliga i bilen överlevde

By 2020-05-26juni 29th, 2020No Comments

Tomas bil efter olyckan

Tomas och Assi

Assis glada valpar

Tomas är idag helt återställd

Tomas kör bilen och hans 17-årige son Jonatan sitter i passagerarstolen. I bagageutrymmet ligger jämthunden Assi i en MIMsafes VarioCage-bur. Då händer det.

Det är augusti 2017. Mitt under björnjakten. Jämthunden Assi ligger i tryggt förvar. Rovdjurshunden Yla är däremot i full jakt efter björnen som de jagar.
Tomas är på väg mot stambanan som går genom hans hemby Hörnö. Björnen är nämligen på väg mot järnvägsspåret och Tomas vill mota bort den därifrån ifall den skulle lufsa dit.
Plötsligt dyker en älg upp framför bilen.
Tomas försöker väja men förgäves. Kollisionen är ett faktum. Älgen slår in framrutan. Sedan bär det iväg ner i diket för att slutligen krascha mot ett träd. Det tar tvärstopp. Allt blir tyst.

– Jag och min son var vid liv men Assi hörde vi inte något ifrån. Jag trodde det bara skulle vara köttslamsor kvar av henne, berättar Tomas.

Men döm om hans förvåning när de tittade till sin jämthund – hon levde!

– Hon viftade till och med på svansen. Hon hade klarat sig helt oskadd. Gissa om vi blev både förvånade och givetvis oerhört lättade.

Buren, en MIMsafe VarioCage dubbelbur, hade gjort sitt jobb. Både Tomas och sonen fick dock allvarliga skador men är i dag fullt återställda.

– Jag hade änglavakt. Andra nackkotan fick sig en spricka. Läkaren konstaterade att det bara var några millimeter från en säker död. Grabben fick ansiktsskador av vindrutan som for in i bilen men är i dag helt återställd så när som på några ärr, konstaterar Tomas ödmjukt.

En tid efter olyckan kontaktade Tomas MIMsafe i Trollhättan.

– Jag undrade vilken hjälp man kan få efter en sådan här allvarlig olycka.

En MIMsafe-bur är alltid förverkad efter en olycka. Den får aldrig användas igen då krocksäkerheten är satt ur spel, även om det kan se ut som om den är hel.

– Oj, vilken service jag fick! Jag blev bemött av en fantastisk vilja att hjälpa till. Det slutade faktiskt med att jag fick en ny bur av MIMsafe.

Men även om jag inte fått en hade jag köpt en ny bur själv.

– Jag kommer aldrig att använda några andra tillverkares hundburar, även om de påstår att de är ”krocktestade”. För mig är de inte det på riktigt, som MIMsafe gör, alltså med samma förutsättningar som en bil krocktestas, resonerar Tomas.

Och priset på MIMsafes burar som många reagerar på, har han ingen förståelse för.

– Har man varit med om något som jag upplevt, förstår man att värdet av att en bur från MIMsafe betalar sig alla dagar i veckan.

Jag menar, kvalitet kostar. All den forskning och utveckling som MIMsafe lagt ner ända sedan början av 00-talet, talar ju sitt tydliga språk. Något de ju är ensamma om.

I dag är Tomas en av MIMsafes nya ambassadörer. Den ende killen i gänget, hittills kanske ska tilläggas.

– Och den ende jägaren, påpekar Tomas med stolthet på sin sköna Västerbottensdialekt.

Dagtid jobbar Tomas som golvläggare. På fritiden är det jakt och hans kennel som gäller. Jämthundar och Plotts är raserna han föder upp.

– Plotten Yla är en fantastisk fin hund. När vi är hemma är den en lugn sällskapshund, men när det bär iväg på jakt ställer han om totalt. Det blir en helt annan hund. Fantastisk att jaga björn, lo, grävling, mård och mårdhund med.

Med jämthundarna som han föder upp jagar han älg, björn, grävling, gris, kronhjort och även mårdhund.

Ja, ni fattar. Det finns en anledning till att hans kennel heter Alljaktens kennel.

Och så berättar Tomas vidare om jämttiken Assis liv efter olyckan.

– Hon har fött två kullar sedan dess. Den första kullen efter olyckan bestod av 13(!) valpar och den andra av 11, så nog mår hon bra alltid.

Förutom jakt, är det snöskoter som gällerför Tomas. Han har tävlat i snöskotercross.

– Jag gillar när det smäller och låter. så enkelt är det. Alltså jakt och motorsport.

Vi välkomnar Tomas till MIMsafe-gänget och önskar honom lycka till som ambassadör.

Text:
Lars Sergård
Marknads- & kommunikationsansvarig
MIMsafe
[email protected]
+46 (0) 708-64 14 76

sv_SESvenska