Skip to main content
Nyheter

Full fart i Frändefors!

By 2021-03-08No Comments

Genom MIMsafes samarbetspartner i Tyskland förses Volkswagen, Subaru, Kia, Hyundai och Mercedes med last- och säkerhetsnät producerade i Frändefors. Nu breddas samarbetet ytterligare när Stellantisgruppen kliver in i handlingarna med bland andra Chrysler, Fiat, Peugeot, Citroen och Opel i varumärkesportföljen.

Det råder högt produktionstempo för att tillverka MIMsafes säkerhets- och lastnät till den internationella bilindustrin.

De båda näten som tillverkas i Frändefors är till för att skydda föraren och passageraren i framsätet och används i allt från privatbilar till specialfordon. Näten specialbeställs och är modellanpassade.

Monica Albinsson är produktionsledare i Frändeforsfabriken och står inför tuffa men angenäma utmaningar.

– Vi har redan anställt två personer under 2020 och vi kommer behöva fler under 2021. Fantastiskt roligt givetvis, samtidigt som det kräver maximal arbetsinsats från oss alla.

Företagets vd Gert Olofsson fyller i.

– Utvecklingen inom vår nätproduktion följer samma positiva utveckling som för våra hundburar och grindar. Fantastiskt tillfredsställande att se att båda våra enheter går bra.

Alla arbetsstationer i Frändeforsfabriken känner naturligtvis samma tryck när det är mycket att göra, även hos Per-Erik Johansson på produktutvecklingsavdelningen. Per-Erik jobbar fram och sätter ihop prototyper till varje bilmodell som sedan testas av respektive kund innan näten godkänns för produktion.

– Det är ett detaljarbete som måste få ta sin tid. Det gäller att vara noggrann och ha en bra skopa med tålamod, konstaterar Per-Erik med eftertryck.

Personalstyrkan i Frändefors består i dag av 22 anställda fördelade på kontor och fabrik, där de flesta förstås arbetar i produktionen.

– Och könsfördelningen är nästan 50/50 vilket är bra på många sätt, tillägger Monica Albinsson.

Det är åtskilliga moment som krävs för att få färdigt de båda näten.

– Ja, vi har maskinoperatörer, rörkapare, svetsare, lackerare, en bultavdelning och sedan ska ju allting packas och skickas iväg också. Så jo, det krävs resurser om man säger så, berättar Monica med ett leende som visar att hon tycker det är en både rolig och utmanande tid just nu.

Det krävs mycket svetsarbete för att få ihop lastnäten. Det finns i dag åtta svetsstationer i Frändeforsfabriken där Adam Rzepa är en av dem som gjort sina timmar där genom åren.

–  Jo, det har blivit några nät under de 19 år jag varit här men samtidigt är fördelen att man kan rotera mellan flera arbetsuppgifter och på så sätt få möjligheten att utvecklas.

Att vara just svetsare på MIMsafe är ett jobb som enligt Adam kräver en del.

– Det krävs både vilja, pannben och vinnarskalle. Det är svårt att låta bli att snegla på hur det går för kollegan bredvid, erkänner Adam med ett leende.

Att ha en fabrik av den här digniteten i Dalsland med adress Pjukemyren, det vill säga långt ute på landet, är både på gott och ont. Det är inte alltid så lätt att hitta personal, men oftast löser det sig.

Linda Persson som ansvarar för ”Bulten” där alla monteringssatser sorteras och packas, är född på orten och har testat andra jobb i bland annat i Kungshamn och Lysekil på Västkusten.

– Men det är här i Frändefors jag trivs bäst. 14 år på MIMsafe i Frändefors säger väl allt. Att kunna bo på landet som jag älskar och dessutom ha jobbet runt knuten är fantastiskt. Jag är priviligierad.

Mona Johansson, denna dag i svetsen, är ytterligare en med flera år på MIMsafe i Frändefors.

– Jag måste räkna efter. Är det 16 eller 17 år jag varit här? Spelar ingen roll för det är ett omväxlande jobb om man som jag blandar mellan att stå i lacken eller som i dag i svetsen.

Förutom nät tillverkar även Frändeforsfabriken grindar och delar av hundburar som sedan sätts ihop i MIMsafes andra enhet i Trollhättan.  Dessutom har Frändeforsfabriken även en mindre mängd av legotillverkning.

Anm. Ett lastnät går från golv till tak i ett fordon medan ett säkerhetsnät sitter från baksätets nackstöd upp till tak. Dessa nät är precis som alla andra produkter från MIMsafe krocktestade.

Text:
Lars Sergård
Marknads- & kommunikationsansvarig
MIMsafe
[email protected]
+46 (0) 10-55 00 452

sv_SESvenska